IPL ile Lazer Epilasyon
İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yolu, IPL ile epilasyondur. Işık kaynaklı kalıcı IPL epilasyon için kullanılan prensip, atımlı ışık aracılığıyla cilde nüfuz etme özelliği olan bir ışık yollamaktır. Bu ışık kılların kökünde bulunan melanin tarafından emilecek ve ısıya dönüştürüp, kıl köklerinin geri dönüşümsüz olarak tahribatını sağlayacaktır. Kılların temizlenmesine yönelik IPL (Intense Pulsed light) uygulama yöntemi, lazerlerinde içinde bulunduğu diğer yöntemler arasında giderek daha da yer edinmektedir. Nedeni ise, IPL epilasyon yönteminin farklı deri ve kıl tiplerine yönelik çok yönlülüğü, güvenirliği ve kullanım kolaylığıdır.Değişik lazerlerin ve IPL sistemlerinin uzun vadede epilasyonu sağladığı gösterilmiştir. Ancak tüm koyu deri fenotipleri ve açık renkli kıllar sorun oluşturmaya devam etmektedir. 6 cilt tipi ve 5 kıl tipine uygulanabilen IPL sarı ve beyaz tüyler üzerinde de kalıcı epilasyon sağlar. IPL epilasyon radyo frekans (RF) ve düşük seviyeli optik enerji kombinasyonu olan tüm deri tipleri için, açık renkli kıllar da dahil olmak üzere etkili ve güvenli bir epilasyon sağlayabilir.
IPL teknolojisiyle tüyler nasıl alınır?
Yüksek enerjili flaş lambası, gelişme aşamasındaki (anajen faz) tüylerin köklerine giden damarların seçilerek faaliyetlerini durduran, çeşitli dalga boylarına sahip kısa ve yoğun ışık empulsiyonları oluşturur. IPL ışık kaynağının geniş spektrumu (500 ila 1200nm arasındaki) özel filtrelerden geçirilerek, kişinin cilt tipi (açık tenliden esmer tenliye kadar) ve saç rengine (beyaz, gri, sarışından esmere kadar) adapte edilir. Flaş lambasının ışığı iyi soğutulmuş bir “El aparatı” üzerinden, zarar vermeden deriye girer. Bu sırada, ön görülen deri bölgesi düz bir kareye benzer şekilde kademe kademe uygulamaya tabi tutulur, yani tek tek tüylerin alınması yerine tüm yüzey işleme tabi tutulur. Vücudun çeşitli bölgelerine bağlı olarak tüylerin sadece yaklaşık % 30’u anagen fazda olduğu için, 3 ila 6 tedavilik bir süreçten sonra başarı elde edilir. Diğer aşamalardaki tüylerde, eski tüy kökünün ucu önceden yerine yerleşmiştir ve bu nedenle yüksek enerjili flaş ışığından zarar görmez.
IPL epilasyon uygulamasının yan etkileri nelerdir?
Uygulama bölgelerinde hafif kızarıklık olabilir fakat 24 saat içinde genellikle kaybolur. Çok nadiren kızarıklık daha uzun sürebilir veya ciltte hafif kabarcıklar oluşabilir. Bunlar da yine birkaç gün içinde kaybolur.
IPL epilasyon uygulaması sağlık açısından güvenli midir?
IPL epilasyon sisteminden çıkan ışığın vücuda zararı yoktur. Sadece koruyucu gözlük takılması yeterlidir.
IPL epilasyon tedavisinin sonuçları kalıcı mıdır?
IPL sistemleri ile yapılan tüylerin yok edilmesi uygulamasının sonuçları %80-90 oranında kalıcıdır. %10-20 hastada tedavi bittikten bir süre sonra tekrar seyrek olarak tüyler çıkabilir. Bu yeni çıkan tüylere de 1-2 seans uygulama gerekebilir. Ayrıca hormon bozukluğu tedavisi için verilen ilaçların düzenli kullanılmaması da tedavi sonrası yeni tüylerin çıkmasına yol açabilir.
IPL teknolojisinin alışılmış lazer terapisinden farkı nedir?
IPL epilasyon tekniği ise, lazer teknolojisinin sürekli olarak gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. Yüksek enerjili empülsiyona sahip bir flaş ışığı elde etmek için burada da lazerle bağlantılı bir ışık demeti kullanılır.Alışılmış lazer ışığının aksine IPL epilasyon teknolojisi kişiye özel deri özelliklerini algılayabilir ve bu nedenle çok daha az yan etkiye sahiptir. Özel etki mekanizması sayesinde (deri üzerinden de tüy köküne doğru) lazerli epilasyonun aksine (sadece tüyün üzerinden tüy köküne) her türlü tüy ve deri tiplerine tedavi uygulanabilir. Lazer epilasyon tedavisinde en önemli başarılar açık tenli ve koyu renkli tüylenmesi olan kişilerde alınmaktadır. Aksi durumlarda lazer epilasyon halen çok iyi sonuçlar vermemekte ve bu konudaki çalışmalar devam etmektedir.